Jeofiziksel Kapsamlı Tahribatlı veya Tahribatsız Muayene Çalışması

Çalışma yapılacak binada uzman ekibimiz tarafından aşağıda sıralanmış uygun yöntemler seçilerek Deprem Testi raporu hazırlanmaktadır.

1) Yapı Radarı

Mevcut binada bulunan taşıyıcıların mevcut içsel durumlarının;

  • donatı-etriye tespitleri,
  • hiza ve  aralıkları, pas payı değişimleri,
  • segregasyon ve nemlilik durumu
  • donatı ve etriyede korezyon
  • betonda içsel çatlak-kırıkların araştırılması,

2) Rezonans Durumu

Yapı periyodu belirlemek amacı ile yapı içerisinde yapılan mikrotremör ölçümleri sonucunda elde edilen sinyallerin H/V oranlarından yapının frekansı yani yapı periyodu belirlenir ve projede var olan periyoda uygunluğu denetlenmektedir.

3) Yer Radarı

Temel ve zemin durumu ile olası süreksizlikler hakkında ve yer içi su/nemli alanların varlığı ve yoğunluğu hakkında ve temel altı hakkında bilgi sahibi olmak adına yapılmaktadır.

4) Sismik Etüd

Binanın oturduğu zemin ile doğal zemin arasında konsolidasyon ve sismik hız farklarının araştırılması ve Yerel zemin sınıfı ve zemine ait dinamik elastik parametreleri belirlemek için yapılmaktadır.

5) Pundit ( Ultrasonik Dalga Hızı ) Testi

Dalga hızının ölçümü, betonun homojenliğinin, betondaki çatlak ve boşlukların varlığının, betonun zamanla değişen özelliklerinin ve dinamik fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde kullanılabilir.

6) Schmidt Çekici

Tahribatsız beton basınç dayanımı ölçümü için kullanılır. Beton, Schmidt prensibine göre yük kapasitesi ve dayanımı açısından test edilir. Ölçüm, beton test çekicinin / Schmidt çekicinin betona çarpmasıyla gerçekleştirilir. Beton sertliğine bağlı olarak geri tepme gövdesi az ya da çok geri teper. Geri tepme beton test çekici / Schmidt çekici ile ölçülerek basınç dayanımına dönüştürülür.

7) Karot Alımı

Bu yöntemle binanın taşıyıcı sistemlerinden olan kolon, perde gibi alanlardan karot numunesi alınır. Alınan numuneler çeşitli testlere tabi tutulur. Numuneler üzerinden binanın mevcut basınç değeri ve dolayısıyla da sağlamlığı belirlenir

8) Deprem Performans Analizi

Uzman inşaat mühendisimiz tarafından tahribatlı veya tahribatsız yapılan ölçümler sonucunda toplanan veriler ile birlikte TBYD-2018 kapsamında 11 adet gerçek deprem kaydı ile deprem performans analizinin yapılması ve yapının deprem etkileri karşısında performansının belirlenmesidir.

Tarafımızca tamamlanmış projeleri görmek için tıklayınız.

Bizim ile iletişime geçip uzman ekibimizden bilgi almak için tıklayınız.